Ven conmigo

      Comentaris tancats a Ven conmigo
Tot ha començat intentant afegir una peça nova al bloc, en aquest cas una havanera. Una d’aquelles que només havia escoltat en enregistraments als vells cantaires i que porto apuntades per quan algun grup, com ara els Port-Bo, et pregunten: I quina t’agradaria escoltar?.
En aquest cas no han estat ells sinó el grup Arjau els que em van llegir el pensament d’aquesta peça i no solament la canten si no que l’han enregistrat en el seu últim treball “Dosmesun”. He pogut ja gaudir de la peça en directe, i és una joia extreta del bagul amb mans de mestre.
Es tracta de l’havanera «Ven conmigo» de la qual en desconec l’autor. El que he trobat és la mateixa peça -o molt similar a Galicia- que ells titulen «La sirena» li atribueixen a Francisco Antonio Rey Rivero (1919-2012).
Quan he començat a buscar –sense ser massa exhaustiu- ja he trobat que es molt cantada per corals polifòniques i he trobat també que s’interpreta majoritàriament a la part de Galicia.
La meva sorpresa ha estat –no que la titulin diferent a nosaltres, doncs es força habitual- que afegeixen una peça que nosaltres tenim sota un altre títol i crec que no s’ha cantat afegida en aquesta en cap ocasió.
El què per nosaltres son dos peces diferents (Ven conmigo i La gaviota –també anomenada Quien lo habría de decir-) ells l’interpreten tota seguida.
També es pot veure un canvi de lletra, degut segurament a la transmissió oral de la gran majoria de peces d’aquest tipus.
Nosaltres, tenim platges on hi podem seure per contemplar les onades. A la zona que parlem de Galicia, molt probablement per veure la mar, havien d’anar dalt d’una muntanyeta o dels penya-segats, per això ens diuen “te pondrás encima de una peña”.

Espero que la gaudiu, jo trobo una “delicatessen” la versió que ens fan els Arjau i que us deixo.

 

(premeu play “>” per reproduir)
Salut, força i havaneres a dojo
©Toni Foixench