57 Cantada d’Haveneres de Calella de Palafrugell

      Comentaris tancats a 57 Cantada d’Haveneres de Calella de Palafrugell

Mestre Bastons, coneixent-te, estic segur que estaries molt orgullós de la cantada. T’he de dir que pel matí vaig anar ben d’hora a comprar croissants per esmorzar a Cal Baldiri, vaig passar per davant de casa teva i em va venir a la memòria totes les visites que et feia abans de les cantades de Calella, especialment, la visita del últim any, en la que em deies que les cames ja no t’ajudaven, però tot i això la seguiries per TV3 i que t’agradaria que ens tornéssim a veure per comentar-la, i així vaig fer.

Aquesta ha anat per tu, perquè allà on siguis, segur que les segueixes totes i esperones a tot el jovent per engrescar-los amb Havaneres i Boleros. Te les mereixes totes!

Escenari 57 cantada havaneres Calella de Palafrugell

Escenari 57 cantada havaneres Calella de Palafrugell

També vull dedicar aquest escrit al record de l’amic Jordi Vilella, que malauradament ens va deixar fa ben poquet. Tot i que aquest any, per a tú no ha estat perfecte perquè no hi ha actuat la Neus Mar, estic segur que també t’hagués agradat molt, doncs els grups participants eren del teu fil.
I a en Jordi Rubau (pare d’en Jordi RubauGrup Arjau-), un altre dels incondicionals de l’Arjau i de les xefles, amic dels amics, un home dels bons i que des de palcu, segur que va gaudir de la magnífica cantada que va fer l’Arjau i en especial el seu fill.

He començat pel final perquè, avui per avui, la meva preferència son ells i els porto ben a dins del cor.

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

I ja que hi sóc, també vull fer els agraïments…
Agraeixo a la Cris i a en Dídac per acompanyar-me a la cantada i fer-la perfecta, una companyia insuperable.
A la Mariona Escoda i a en Jose R. Madrid pel bon tracte que em van donar al llarg de la cantada i per les bones estones que vam passar en la post cantada.
A l’Albert Niell perquè tot i no poder envair-li el que em va demanar, segueix al costat esperonant any rere any, ets el millor presentador que podem tenir a Calella.
Als membres dels grups participants, a la Comissió d’Organització de la Cantada i al personal de IPEP Palafrugell.
Permeteu-me que no doni noms dels últims, perquè com les enveges estan fent molt de mal, encara sortirien mal parades.

Per què? Doncs perquè dins el mon de les havaneres hi ha molta gent i dintre de les meravelloses persones que he trobat, també m’he creuat amb un parell de dones “no tan meravelloses”. És una llàstima que aquestes dones tinguin tan mala fé, actuïn amb tanta malicia i portin tan de verí dins. Una fa anys que va desaparèixer del mon havaneru i era d’esperar, però de l’altre que està a totes les cantades, arribar a aquest nivell, no m’ho hagués imaginat mai (malgrat que ja estava avisat per bons amics que l’han trobat cantada rere cantada), perquè creia que tot i el seu caràcter protagonista, la considerava una senyora, ara ella soleta ha perdut aquesta categoria i s’ha guanyat la de patètica…

Segueixo el meu camí, i si pica, grata fort, i si en vols més, sopa dos cops!

E S P E C T A C U L A R

Aquest era el titular de diversos vídeos i fotografies fetes durant la 57 Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell i publicats a les meves xarxes socials.

57 Cartell Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell

57 Cartell Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell

Quina cantada!

Val a dir que el cartell ja feia preveure una cantada extraordinària. Inicialment, vaig ser dels que em va sobtar la falta del grup Port-Bo, però calia veure com anava la cantada i donar l’oportunitat a les noves propostes, i mes venint de les noves generacions…

Us he de dir, que si aquest plantejament el fan fa cinc o sis anys, hagués dubtat molt de la qualitat de la cantada, doncs el nivell que arrossegava els Port-Bo en els últims anys, era quasi insuperable, i a Calella hem d’anar amb el bo i millor del país…

Ara bé, amb els darrers canvis que ha patit el grup encara falten bolos i hores d’assaig -com és normal- per acabar d’empastar veus (i això que sonen molt i molt bé), sumat al que ja va passar fa uns anys amb el Peix Fregit amb la jubilació d’en Josep Bastons, trobo que s’ha seguit el mateix criteri, malgrat que els Port-Bo van ser els iniciadors de La Cantada.

Un cop passada la cantada, com tot va anar tan i tan bé, només hagués quedat l’opció de ficar un grup més, perquè, sota el meu parer, els que hi van participar van estar de 10.

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

Mestre Bastons, enguany tots els grups han cantat almenys una peça teva, tot i que veig difícil, que algun any no s’hagi fet la cantada i que no es cantin cançons teves.

Les peces que van interpretar teves van ser:
Lluny de ma terra (Els Cremats), Lola la tavernera (Arjau), A cau d’orella (Mariona Escoda i Arjau), Tamariu (Les Anxovetes) i Records (Peix fregit).

I per si això fos poc, es va afegir una peça teva dintre dels cants comuns que fan tots els grups, i van interpretar, tots junts Mariner de terra endins.

Un moment molt nostàlgic i de molt merescut reconeixement a la tasca que has fet per les havaneres al llarg de tots aquests anys.

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

El primer grup en pujar a l’escenari de Calella van ser “Els Cremats”.
I les peces que van interpretar van ser:
Lluny de ma terra (Jacint Verdaguer – Josep Bastons).
La barca xica (Rafel Llop – Josep Maria Roglan).
Te llevo dentro (Nacho Taboada -Pepe Curioni).
Habanera embrujada (Manuel González).

Cada cop quedo mes parat amb l’home orquestra, l’Enric Ferrer, doncs no deixa indiferent als assistents, entre la flauta travessera, el trombó, el fiscorn i ara la melòdica…. nano, ets una bèstia musical.
Això només pot significar que la qualitat musical del grup és extraordinària i així ho podem veure amb la guitarra d’en Jordi Garcia, les percussions d’en Carlos Pons, l’acordió diatònic d’en Koko de Murga i el baix d’en Ricard Vives.

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

El segon grup en pujar a l’escenari va ser els Arjau.
I les peces que ens van interpretar son:
Salió de Jamaica (En desconec l’autor).
Lola la tavernera (Carles Casanovas – Josep Bastons).
Llop de mar (Ramón Carreras)
A cau d’orella (Carles Casanovas – Josep Bastons).

Aquest tercetu palafrugellenc està en un moment formidable, amb unes veus molt ben empastades. Amb una mirada s’ho diuen tot, només cal veure la Cantada per 3cat i observar mirades i gestos que es converteixen amb una complicitat absoluta.
Un dels moments mes màgics de la nit es va produir quan Mariona Escoda va fer acte de presencia a l’escenari de la Platja del Port-Bo per acompanyar als Arjau interpretant, una de les meves havaneres preferides, una de les més dolces, i la que no em cansaria de xiuxiuejar-li a la Cris a cau d’orella totes i cadascuna de les frases que diu… ai perdó, l’havanera que van interpretar va ser A cau d’orella dels mestres Carles Casanovas i Josep Bastons.

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

Permeteu-me que em reservi un escrit a en Carles Casanovas repassant la seva trajectòria ara que ha deixat definitivament els Port-bo, tot que Port-Bo no es deixa de ser mai.
Hem reservo l’escrit uns dies perquè el té més que merescut repassant la seva trajectòria, però amb les últimes publicacions a xarxes socials i l’entrevista a Radio Palafrugell he quedat una mica parat i sorprès de la seva opinió i la seva crítica sobre l’organització de La Cantada, però en breu, intentaré publicar-la junt amb el disc que li ha regalat els actuals components del grup.

Un cop interpretada l’havanera A cau d’orella amb els Arjau, aquests van deixar l’escenari lliure perquè la llum brillés per ella sola i es convertís en l’única estrella brillant damunt l’escenari.

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

La Mariona Escoda acompanyada a la guitarra per en Jose R. Madrid ens van interpretar:
Temps perdut (Glòria Cruz – Càstor Pérez).
La tarde (Sindo Garay)
Na nena (Tornada a Menorca) (Gumersind Riera – Jose Luis Ortega Monasterio).

Quin descobriment, renoi quin goig escoltar la dolça veu de la Mariona i les mans sense pressa d’en Jose R. Madrid acaronant la guitarra.
Les peces estaven molt ben triades i treballades. Adaptades a la veu de la Mariona i amb moltes hores d’assaig. Es veia i pressentia el respecte d’ambdós musics per les peces interpretades.
En definitiva, una joia en brut, que tan de bo tinguem la sort que ens regalin més moments com els viscuts el passat dissabte a la cala del Port-Bo.

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

El quart grup va ser Les Anxovetes i les peces que van interpretar van ser:
La balada d’en Lucas (Jose Luis Ortega Monasterio).
Tània (Josep Martí Clarà “Bepes” – Ricard Viladesau).
Tamariu (Narcisa Oliver – Josep Bastons).
María la portuguesa (Carlos Cano).

Feia ben pocs dies que ens havíem trobat a una de les moltes cantades que fan arreu de Catalunya. No sé si m’erro, però diria que és el grup d’havaneres que més concerts fa al llarg de l’any i amb més qualitat (referint-me a que descarten certes cantades pel seu baix nivell d’exigència i atenció cap als cantaires, com poden ser botifarrades, costellades, sardinades, etc…. on el més important és el “jalar” i els respectables musics queden en un segons terme, i fins i tot els hi diuen que cantin fluixet per no molestar…. Aquests tipus d’esdeveniments, amb música enllaunada ja farien i no proliferarien certs grups “improvisats”).

La seva actuació a la 57 Cantada d’havaneres de Calella fa ser molt i molt bona. Respectant molt les peces escollides i el lloc on estaven. En certes peces, i durant les seves cantades, convinent les veus femenines amb la veu d’en Salva Gallego (guitarrista) i el tàndem és molt i molt interesant.
Cada cop m’agraden més i ja no sé on arribarem… Son molt bons i bones!

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

El cinquè grup va ser Peix Fregit i les peces que van interpretar van ser:
Records (Narcisa Oliver – Josep Bastons).
Lucero de la mañana (En desconeixem l’autor).
Ulls verds (Josep Miquel Servià – Ricard Viladesau).
¡Ay! Lola si tu me quieres (En desconeixem l’autor).

No sé ben bé com escriure-ho, diria que van ser els que van aportar una havanera més clàssica, més pel tempo que per repertori, que també ho era.

Trobo que estan en un moment molt dolç, que mantenen una qualitat extraordinària i que son dignes mereixedors d’agafar el relleu dels veterans de la cantada junt amb els Arjau, que tot i que hi ha una diferencia d’edat, tan el repertori com les interpretacions son molt calellenques.

Dintre dels cants comuns es va introduir l’havanera Mariner de terra endins del mestre Bastons, corroborant el mes que sentit homenatge que li feia la cantada.

I com no, per acabar, La bella Lola i El meu avi.

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

Un cop acabada la cantada, començaven els Concert de prop. Us he de dir que aquest any, al anar amb la família, volia gaudir tots els moments amb ells, i en aquest cas, tocava estar en un dels locals quietets i gaudir de la post-cantada, evitant anar amunt i avall per Calella seguint la resta de grups…. Em sap greu no poder haver anat a fer fotos a la resta de grups i gaudir una estona dels seus cants a baix de l’escenari.

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

Vam gaudir de la post cantada del grup Arjau al restaurant Les Voltes de Calella by Es Portal. Vull agrair a en Joan Carles la gran atenció que va tenir amb nosaltres.

També vull destacar a la colla de Berga que any rere any venen a la Cantada esperant l’actuació del grup Arjau i entonant aquell, Arjau, Arjau, Arjau, Arjau, Arjau, lolololo lo, lolololo lo, lolololo grup Arjau… sou fantàstics i teniu una marxa que no ens l’acabem.

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

57 Cantada havaneres Calella de Palafrugell

Val a dir que hi havia molt de jovent als entorns de la taverna i val a dir, que quan vam acabar, a Calella ja no hi quedava ningú, només els havanerus que mai en tenim prou.

Salut, Força i Havaneres a dojo!

Trobareu un reguitzell de fotografies captades per l’ull mecànic a un àlbum que penjaré a Facebook sota aquest enllaç: Imatges del meu ull mecànic

                                     © Toni Foixench