Prèvia 57º Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell

      Comentaris tancats a Prèvia 57º Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell

Benvolguts Havanerus.
Comença l’estiu i comencen les cantades, quines ganes en teníem.
I com no, engeguem amb la 57º Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell.

57 Cartell Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell

57 Cartell Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell

El mon havaneru segueix amb canvis, constants i diversos. Hi ha components que han canviat de grup, i malauradament, certs grups han quedat ben mermats amb aquestes marxes, deixant un bon grup sense una bona veu, i aportant-la en altres, amb les que amb aquesta veu no es suficient…
Per altra banda, han sorgit nous grups, fet que m’alegraria si no fos perquè aquests grups que han sorgit no son de gent jove, sinó mes aviat de cantaires i músics retirats del circuit musical.

Anem a pams…

Primer de tot, un record pel sempre present Josep Bastons que ens va deixar aquest hivern, també per en Jordi Rubau (pare del nostre amic Jordi Rubau) i per en Jordi Vilella, el nostre “presi” estimat, un havaneru de cap a peus, dels primers que es va afegir a la colla i que ha partit abans de temps, sense fer soroll, com ell era.

La 57º Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell enguany ha presentat diversos canvis a nivell organitzatiu.
Per una banda, l’amic Francesc Sànchez Carcassés “Xicu”, com ja m’havia avançat l’any passat, deixava -voluntàriament i previ avís als organitzadors- la direcció artística de la cantada.
En Xicu ja el coneixem, un tipus metòdic, constant i amb un estil propi amerat a totes aquelles cantades que organitza, on totes son de màxima categoria.

51 Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell

51 Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell

Es creava una vacant important, però com m’agrada dir, a grans problemes, grans solucions. I ha estat quan ha aparegut la Comissió de La Cantada de Calella, formada pels propis grups Calellencs (de Palafrugell) i per membres de l’organització.

La nova proposició per elegir els grups de la cantada es que cada any hi haurà tres grups locals, un de fora i un artista conegut que provingui d’un àmbit musical diferent.

Els que estem en aquest mon, ja sabíem que es crearien diversos corrents, com a tot arreu, els que ho critiquen i els que hi estan a favor…

Des de que estic en el mon de les havaneres, per aquestes dates, sempre he escoltat el mateix, ¿quin any serà el primer en que el Port-Bo rotarà entre els grups de Palafrugell tal i com fan els altres?.
Doncs bé, l’any 2012, el Port-Bo ja va actuar a part, no ho va fer a la cantada, sinó que va participar al dia següent, presentant l’espectacle A prop del Mar amb la Nina. També val a dir que es va intentar dur a terme un Festival al llarg de tot el cap de setmana i on la Neus Mar va presentar l’espectacle “Vull tornar-te a veure” en divendres.
Per tant, podem dir, que el Port-Bo serà el segon cop que no cantada a la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell.
Ja fa anys que tenim un nivell d’havanera femení extraordinari, espero que poc a poc es vagin creant nous grups i la Cantada d’havaneres de Calella sempre tingui representació femenina. A dia d’avui dintre dels grups que fan cantades d’haveneres en un circuit mes o menys continu, comptem amb la Neus Mar que no s’atura any rere any fent i creant nous projectes, Les Anxovetes, a la cantant del grup Americanus (Montse Creus), a la Nuria Berengueres de Ultramar, entre les mes conegudes.

I ara anem a per la Cantada.

Enguany, tenim els tres grups palafrugellencs, Arjau, Els Cremats i Peix Fregit. Després el grup convidat, Les Anxovetes. I per acabar, l’artista convidat, Mariona Escoda (guanyadora de la primera edició de Eufòria, premi Enderrock a la millor artista revelació 2022, etc…)

Com sempre deixo la meva opinió, avui també també ho faré per tal que aquest “sempre” es vagi mantenint al meu espai web. 
Arjau, Jordi Grau, Jordi Rubau i Josep Maria Batlle.
Ja em coneixeu, i ja sabeu que des de l’any 2008 que els vaig seguint i he anat veient l’evolució d’aquest grup. He tingut la gran sort de poder ser-hi en moments molt importants per mi, i com a cirereta convidar-me a dissenyar el “Gaudint Bastons“. Un disc on hi hem participat una colla d’amics d’en Josep Bastons, on ell, de cos i veu present, ens esperonava a seguir endavant i es feia creus que aquelles cançons seves sonessin tan bé a les mans del piano del mestre Pere Fort i amb les veus d’en Xiqui Ramon, els Arjau i la Glòria Cruz. jo hi vaig fer el disseny del cd i les fotografies, tot un orgull per a mi, i un premi personal a la carrera del espai web Havanerus després d’aquests 16 anys de treball pel mon de l’havanera i el cant de taverna.
A día d’avui, amb el bagatge que porten, el repertori i el coneixemnt que tenen, son el relleu generacional de màxima categoria que tenim.

Els Cremats, Narcis Ferrer, Enric Ferrer, Koko de Murga, Carlos Pons , Ricard Vives i Jordi Garcia.
He de ser sincer i dir que fa molt que no els escolto, no hem coincidit, tot i que la seva agenda musical no és la que era, i que coincidir cada cop es fa més difícil. Aportaran frescor i ritme a la cantada, i molt probablement a ritme d’havanera, com ha de ser. 

Peix Fregit, Jordi Tormo, Norbert Torrecillas i Pere Molina.
Enguany celebren els 50 anys del primer concert a la Cantada de Calella de Palafrugell. ja feia uns anys que cantaven junts en Josep Bastons, la Maria Cervera i en Manel Iglesias, però va ser el 1974 que es van haver de ficar un nom per poder cantar a la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell. Avui, son un dels referents de l’havanera, molt consolidats i amb una qualitat excel·lent.  

Les Anxovetes, Tona Gafarot, Montse Ferrermoner, Marta Pérez, Xevi Pasqual i Salva Gallego.
No sé si m’erro però diria que és el grup que més concerts fa al llarg de l’any. Amb elles és molt fàcil coincidir, només cal mirar l’agenda i de ben segur que teniu un concert ben aprop de casa.
Jo vaig tenir la sort de coincidir amb elles la setmana pasada a la Festa Major de Rubí on hi van actuar sota un marc ben bonic. Una plaça de l’església plena de gom a gom. 

Ja tinc moltes ganes d’agafar el cotxe i arribar-me a Calella, avui ha començat plovent a Palamós, però poc a poc espero que vagi clarejant per poder donar i sortir volant cap a Calella per gaudir de les proves de so i la posterior cantada.

Tinc la sort d’anar amb la millor companyia la Cris i en Dídac, el meu tàndem preferit.

Us avanço el programa d’avui per després de la cantada:

Concerts de prop 2024

Concerts de prop 2024

 

Salut, Força i Havaneres a dojo!.

© Toni Foixench