Arjau

El grup Arjau son:
Jordi Grau: Baríton baix.
Jordi Rubau: Tenor i guitarra.
Josep Maria Batlle: Baríton.

Grup Arjau 2017

Grup Arjau 2017

Una mica d’història……….
L’any 1995 el Patronat de Turisme de Palafrugell proposà a la Coral Nit de Juny, si hi hauria gent disposada a amenitzar els moments previs a la Cantada d’Havaneres de Calella.
Arran d’això, aquell mateix any, neix un grup d’havaneres de deu joves, preparats musicalment mitjançant solfeig, instruments, etc. que segueix cantant tot l’estiu en diferents cantades, festes particulars i restaurants.
Després de la temporada d’estiu, dos components, Jordi Grau i Jordi Rubau, se’n separen per fundar una formació nova, un duet, que esdevindrà el Grup Arjau.
Era una opció que els semblava més atrevida i atractiva musicalment, una manera de tornar als inicis de l’havanera a Calella, on es cantava amb poques veus, d’una manera més propera i acompanyats només per una guitarra.
El seu bateig professional es realitzà el 22 de març de 1997 a l’emblemàtica Taverna La Bella Lola de Calella de Palafrugell. L’estiu d’aquell any, es participà també en l’amenització a la tarda del dia de la Cantada d’Havaneres de Calella i en diferents cantades com la de Llafranc, Tamariu o la Mostra de Cant de Taverna de St. Feliu, entre d’altres.
En els pròxims anys, es van augmentant el nombre de cantades per any i allunyant-ne els destins.
L’any 2012 va estar ple de canvis al grup, doncs han deixat de ser un duet per formar un tercet amb el conegut cantaire d’havaneres Francesc “Xiqui” Ramon. Aquest ha format part dels que van agafar el relleu dels antics cantaires de Calella, i junt amb en Càstor Pérez varen donar un relleu generacional al grup Port-Bo. Ha estat vinculat amb l’havanera durant molts anys i aquests darrers va formar part del grup “Cubacant” on hi va coincidir amb els Jordi’s. Potser va ser allà on es varen donar conta que podien anar més enllà, però només el temps en donarà o no la raó.

L’any 2016, plega en Xiqui Ramon amb merescuts reconeixements per part dels seus companys de grups a les diverses cantades importants que van realitzar durant l’any, reben una forta ovació a la cantada que el grup va fer al Palau de la música Catalana en motiu dels 50 anys de la Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell.

A finals de l’any 2016, s’incorpora al grup en Josep Maria Batlle, per cobrir la segona veu. Tant de bó assoleixin els éxits que es mereixen.

Principals actuacions……….
A Catalunya.
La Garoinada.
Havaneres a l’Estiu.
Cantada de Tamariu.
Parc de l’Agulla de Manresa (1998)
Mostra 100 anys d’havaneres a Ripollet (2000)
Mostra d’Havaneres de l’Ametlla del Vallès (2002)
IVa Nit d’Havaneres i Rom del Masnou (2002 – 2008)
Cantada d’Havaneres a Calella de Palafrugell (2006 – 2009 – 2012 – 2015)
Mostra de l’Havanera Catalana de Palamós (2011 – 2014)

Actuacions fora del Pais.
Cuba IIones i IIIeres, Jornades de Cultura Catalana a l’illa (2002 i 2003).
Festival d’Havaneres de Getxo (2003).
Festival d’Havaneres de Dènia (2004).
Perpinyà (2001, 2003)
Granada (2003)
Menorca (2003)
Holanda (2005).
Escòcia(2008)

Discografia……….
Cants de Cuba, sons de Calella (2006)
Havana 12 (2010)
Dosmesun (2013)
Paraules (2015)

Dades de contacte……….
Contacte:Jordi Grau
Adreça: Torroella, 163 – 17200 Palafrugell (Girona)
Telèfon: 690607742
email:info@arjau.com

El meu comentari……….
Aquest nois els he sentit varies vegades allà on més els hi agrada, a la taverna, i quan els sentia tant a prop, era quan m’entraven les ganes de posar-me a cantar amb ells, no m’hi vaig atrevir. Ells volen que la gent hi participi, i us ben asseguro, que les vegades que he anat, la gent hi ha participat, i t’ho agraeixen.Ep nois, si de veritat us bé de gust sentir havaneres com es feien abans, però amb ritmes moderns, veus joves, divertides, i amb ganes de gresca……..mireu l’agenda i busqueu una cantada del grup en una Taverna. Mai oblidaré aquell dia en que ho vaig fer jo.
La incorporació d’en Xiqui els hi aporta una serietat i una posada en escena com pocs. Evoca als tercets de cantaires que voltaven per Calella doncs ells encara intenten en les seves cantades recordar-nos aquelles havaneres antigues que no s’acostumen a escoltar.
Tot i els molts canvis i creixements que vulgueu fer, si us plau, no perdeu l’essència ni l’origen.

“Una imatge val més que mil paraules”……….